torsdag 19. februar 2009

Dystopia i et drivhus: James Lovelock


Jeg har nylig lest boka "The Revenge of Gaia" av J. Lovelock. Boka er rimelig skremmende lesning, den skisserer en jordklode som er på vei rett inn i drivhuset - oppvarmingen har allerede begynt og vil ikke kunne kontrolleres. Lovelock mener det kommer til å bli svært vanskelige forhold for menneskeheten på jordkloden innen et par tiår. Vi vil oppleve at det blir vanskelig å dyrke mat til 8 milliarder mennesker når temperaturen har økt og ekstremvær i form av flom og tørke er det normale. Han mener også at kun de nordligste breddegradene som Skandianvia ligger på vil være beboelig i utgangen av dette århundret.

Han mener allikevel at vi kan begrense skadevirkningene ved umiddelbart å bytte ut fossile brensler med kjernekraft, forsøke å syntetisere mat fra CO2 og etterhvert sette ut solskjermer i rommet. I tilfelle det virkelig går helt ad undas bør all den kunnskap menneskene har tilegnet seg til nå om hvordan naturen fungerer skrives ned i papirformat, slik at de få menneskene som overlever har en lærebok å følge når de skal bygge sivilasjonen opp igjen.

Boka virker litt uferdig og har litt preg av å være høyttenkning ved at kontroversielle påstander fremsettes uten å bli undersøkt i dybden. Allikevel er Lovelock utvilsomt inne på et par viktige poeng når han setter klimaproblemet i sammenheng med at vi kultiverer store deler av jordoverflaten og derved ødelegger jordklodens evne til å regulere seg selv. Det andre poenget hans som det kan være verdt å ta med seg, er at det ikke finnes tid til å vente på at alternative energikilder skal utvikles for å tilfredstille verdens enorme energibehov.

Lovelock er naturviter, har forsket på hvordan liv påvirker atmosfæren og er mest kjent for Gaia-hypotesen. Han gir ut en ny bok nå i disse dager. Jeg gleder meg til å lese den.

Ingen kommentarer: