mandag 29. desember 2008

En unik planet

Per i dag er det oppdaget 333 planeter i bane rundt stjerner i andre solsystemer. De fleste av disse planetene er enorme Jupiter-lignende planeter som består av gass. Det er ikke tenkelig at det finnes liv som vi kjenner det på disse planetene. Men ettersom bedre teleskoper blir tatt i bruk, er det nå en æra for å oppdage mer interessante jordlignende planeter i tiden som kommer. Det antas at disse er mer interessante når det gjelder liv, fordi de ligger i en mer gunstig avstand til moderstjernen og at de dermed vil ha mer gunstig temperatur for liv og ikke minst for vann, som man tror at må kunne være i flytende form for at liv som vi kjenner det skal kunne oppstå. Inntil flere slike planeter oppdages, og liv påvises må vi bare kunne konstantere at jordkloden vi lever på er svært unik med alt det yrende livet som trives her. Det er foreløpig uavklart hvorvidt det finnes mikrobiologisk liv andre steder i solsystemet vårt, aktulle steder å lete er Mars, Europa (måne til Jupiter), Titan (måne til Saturn) eller til og med Venus, vår søsterplanet. Bilder av disse planetene/månene har vist at det i hvertfall ikke oser av liv der slik som det gjør på den grønne og vannrike planeten vår. En annet spørsmål er jo hvordan denne jordkloden vår ser ut etter at menneskene har herjet ferdig med den. Tror vi på at utslippene av drivhusgasser reduseres slik at den gjennomsnittlige temperaturøkningen bare blir 2 grader, eller kommer vi til å fortsette å spy ut klimagasser slik at feedback-effekter blir gjeldende, og en løpsk drivhuseffekt ikke kan stanses? Dette er hva man tror har skjedd med Venus. La oss i så måte håpe at planeten vi lever på og av vil fortsette å være vannrik, livgivende og unik.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Bloggen ser veldig proff ut. Bare en ting: Den første setningen virker noe banal: Jordkloden ligger ganske ensomt til.

Om man drar veldig langt ut i verdensrommet, noe som pr dags dato er "ganske" vanskelig vil vi se at vi ikke ligger ganske ensoms til. Om vi navleskuer og står ute og ser opp ser vi månen og noe langt borte som vi kaller stjerner og da ligger vi ganske ensomt til. Det er godt å ha begge beina godt planta på tellus når bloggen skal starte så jeg har skiftet mening: Det var en god setning for jordkloden ligger faktisk ganske ensomt til.

Hilsen Petter Pølse

Vega sa...

He-he, det er akkurat det som er interessant, at perspektivet avgjør hvordan man beskriver noe. Dette gjelder også i aller høyeste grad i beskrivelsen av klima- og ressursproblemet, hvor valg av tidsperspektiv avgjør hvor ille man tror ståa er.

Isobel sa...

Heihei! Så fin blogg du har startet.

Hva tenker du om de nylige funnene av metankilder på Mars? Tror du de kan skyldes mikrobiologisk liv? Det hadde jo vært utrolig kult :)

Jeg gleder meg til å lese mer her!

Isobel sa...

(du er herved lenket til)

Vega sa...

Ja, endelig ble funnene av metan bekreftet, og det er spennende! Problemet med Mars er at det er så mye som er usikkert, man forstår jo fortsatt ikke helt dette med om det finnes flytende vann der i dag, selv om mye tyder på det, og om det virkelig var flytende vann der tidligere (permanent eller periodevis). Kan bare si at det blir veldig spennende å følge med på om de finner årsaken til den aktive metankilden.

Anonym sa...

kor artig m kul blogg; du Vega...er ikke sikker på om denne kommer med her på sia di..ville bare gratulere dæ...hilsen Knut F

Vega sa...

Takk,takk :)